Maďarská vláda chce zaviesť nové dane pre banky a energetický sektor

09.05.2012 Celý región

Budapešť 9. mája (TASR) - Maďarská vláda chce nahradiť kontroverzné dočasné dane pre banky a energetické firmy novými dlhodobými daňami. Kabinet dúfa, že vďaka príjmom z týchto daní sa mu podarí splniť fiškálne ciele a vyhne sa zablokovaniu príspevkov z eurofondov. Oznámil to dnes minister hospodárstva György Matolcsy, podľa ktorého by tak do štátnej pokladnice mohlo pritiecť 130 miliárd forintov (447,20 milióna eur) ročne.

Nové opatrenia majú kabinetu pomôcť znížiť v tomto aj nasledujúcom roku rozpočtový schodok na úroveň, ktorú požaduje Európska únia (EÚ). Maďarsku totiž hrozí, že príde zhruba o 500 miliónov eur zo štrukturálnych fondov, ak do júna nepodnikne kroky na redukciu schodku verejných financií.

Banky v krajine tak budú od roku 2013 platiť daň z finančných transakcií vo výške 0,1 % a energetické firmy čaká 30-% daň.

Ministri financií EÚ na marcovom summite schválili zastavenie príspevkov z európskych fondov Maďarsku na budúci rok, pretože nedodržiava rozpočtovú disciplínu. Odkázali však Budapešti, že ak do júna prijme opatrenia na konsolidáciu verejných financií, môže sa týmto sankciám vyhnúť.

Vláda premiéra Viktora Orbána v roku 2010 schválila zavedenie dočasnej takzvanej krízovej dane na obdobie troch rokov pre banky, energetický sektor a ďalšie odvetvia, vrátane telekomunikácií, aby znížila schodok v rozpočte a nemusela pritom zavádzať úsporné opatrenia. Daň mala ale negatívny vplyv na bankový sektor, ktorému prudko klesol zisk a niektoré finančné ústavy sa prepadli do straty.

Podľa Matolcsyho Maďarsko tiež plánuje začať rokovania s Medzinárodným menovým fondom (MMF) a EÚ o pohotovostnej úverovej linke hneď po tom, ako parlament schváli novelizáciu sporného zákona o centrálnej banke tak, aby bol v súlade s pravidlami únie.

Informovala o tom agentúra Reuters.

(1 EUR = 290,70 HUF)
 

Vyberte región